29-42-M/01 Analýza potravin
čtyřletý studijní obor zakončený maturitní zkouškou
RVP: Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 6. 5. 2009, č. j. 9 325/2009-23.
Profil absolventa:
Absolventi tohoto oboru jsou připraveni pro výkon ve sféře podnikatelské i zaměstnanecké činnosti.
Studiem se žáci připravují na kontrolu jakosti při výrobě potravin, zajišťují vstupní, mezioperační a vý-stupní kontrolu potravinářských surovin, polotovarů a hotových výrobků.
Po úspěšném vykonání maturitní zkoušky je absolvent připraven pro práci laboranta v oblasti kontroly jakosti potravin v podnicích a institucích zabývajících se mikrobiologickými, chemickými, biologickými a fyzikálně-chemickými rozbory, např. v provozních laboratořích potravinářských závodů, státních laboratořích inspekce potravin, soukromých akreditovaných laboratořích, úpravnách vod a čistírnách odpadních vod a v institucích ochrany životního prostředí.
Další možnost uplatnění: výrobní provozy potravinářských závodů, oblast nákupu surovin a pomocných látek, odbyt a prodej surovin a potravinářských výrobků, obchodní firmy v oblasti marketingu, oblast kontroly a péče o životní prostředí.
Absolventi dovedou uživatelským způsobem využívat výpočetní techniku, orientují se v základech ekonomické stránky výroby a servisu alespoň na úrovni potřebné pro živnostenské podnikání, mohou se ucházet o pomaturitní nebo vysokoškolské studium.